Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash Player.

Ewa Bem

Na polskiej estradzie debiutowała w 1969 r. jako wokalistka Grupy Blusowej Stodoła. Wzięła udział w realizacji widowiska "Blusełka", z którym grupa (w 1970 r.) wystąpiła na festiwalu "Jazz nad Odrą" we Wrocławiu. W 1970 r. wystąpiła także na Lubelskich Spotkaniach Wokalistów Jazzowych z kwartetem Zbigniewa Seiferta oraz Jazz Jamboree'70 w koncercie "Nowe twarze w polskim jazzie".

  • Jest obok Aleksandra Bema i Andrzeja Ibka współtwórczynią zespołu "Bemibek". Ta, nietypowa w muzyce polskiej formacja ? czująca się równie dobrze w jazzie i muzyce pop ? śpiewała na festiwalu Jazz Jamboree'71, dokonała licznych nagrań dla Polskiego Radia, koncertowała w kraju i za granicą, zdobyła wiele nagród i wyróżnień na prestiżowych konkursach i festiwalach (m.in. nagrody na Jazz nad Odrą'71, na festiwalu piosenki Opole'71, na festiwalu wokalistów jazzowych Lublin'71);
  • Po zmianach personalnych, grupa zmieniła nazwę na Bemibem. Zmieniła się także stylistyka zespołu, zmierzająca teraz coraz wyraźniej wokalistyką Ewy Bem do jazzu. Ale choć Ewa Bem występowała na festiwalach jazzowych, to sporo udzielala się także na pop ? muzycznych estradach. Zyskała wtedy spore uznanie szerszej publiczności oraz ogromną popularność;
  • Wielokrotnie występowała na festiwalach jazzowych w towarzystwie najznamienitszych polskich jazzmanow: kwartetu Jana Jarczyka, grupy Mainstream Wojciecha Karolaka, grupy Swing Session, kwartetu Jana Ptaszyna Wróblewskiego, grupy Quintessence Eryka Kulma, grupy Janusza Muniaka, zespołu Walk Away. Współpracowała z zespołami Old Timers i Studiem Jazzowym Polskiego Radia, Markiem Blizińskim, Andrzejem Jagodzińskim, Zbigniewem Jaremko, Zbigniewem Namysłowskim;
  • Jako odtwórczyni muzyki rozrywkowej, szczególnie chętnie śpiewala piosenki Jerzego Wasowskiego, duetu autorskiego Wojciech Karolak ? Maria Czubaszek. Wielokrotnie była nagradzana i wyróżniana w Opolu, a jej piosenki (np. "Żyj kolorowo", "Z tobą bez ciebie", "Gram o wszystko", "Miłość to wielki skarb", "W poczekalni życia") stawały się dużymi przebojami. Może właśnie dlatego wokalistyka Ewy Bem wymyka się standardowej klasyfikacji. Bo z jednej strony jest to bodaj najznamienitszy polski głos jazzowy, z drugiej strony interpretacja przebojów muzyki rozrywkowej (np. z idolem pop-estrady Piaskiem) staje sie u Ewy Bem profesjonalnym szlagierem.

Ważniejsze nagrody i wyróżnienia

  • 1971 ? I Nagroda na Studenckim Festiwalu Jazzowym Jazz nad Odrą we Wrocławiu
  • 1971 ? Nagroda Dziennikarzy na Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu
  • 1971 ? I Nagroda na Lubelskich Spotkaniach Wokalistów Jazzowych
  • 1975 ? stypendium Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego
  • 1977 ? I Nagroda w konkursie Programu III Polskiego Radia za piosenkę "Dzień dobry, Mr.Blues"
  • 1978 ? I Nagroda w konkursie Programu III Polskiego Radia za piosenkę "Każdy as bierze raz"
  • 1979 ? I Nagroda w plebiscycie Studia Gama za "Żyj kolorowo" na KFPP w Opolu
  • 1980 ? II Nagroda w koncercie "Premiery" za piosenkę "Z tobą, bez ciebie" na KFPP w Opolu
  • 1983 ? Wokalistka Roku w ankiecie czytelników "Jazz Forum"
  • 1984 ? Wokalistka Roku w ankiecie czytelników "Jazz Forum"
  • 1986 ? wyróżnienie na KFPP w Opolu za piosenkę "Gram o wszystko"
  • 1986 ? Wokalistka Roku w ankiecie czytelników "Jazz Forum"
  • 1987 ? wyróżnienie na KFPP w Opolu za piosenkę "Miłość to wielki skarb"
  • 1987 ? Wokalistka Roku w ankiecie czytelników "Jazz Forum"
  • 1989 ? wyróżnienie na KFPP w Opolu za piosenkę "W poczekalni życia"
  • 2001 ? Fryderyk w kategorii "Wokalistka Roku"
  • 2001 ? Fryderyk w kategorii "Album roku" za "Mówię-tak, myślę-nie"
  • 2008 ? Złota Płyta za "Kakadu"

Wybrana dyskografia

  • Bemowe frazy (z Bemibem) (1974)
  • Ewa Bem & Swing Session: Be a Man (1981)
  • Ewa Bem Loves The Beatles (1984)
  • Dla ciebie jestem sobą (z Markiem Blizińskim)
  • I co z tego masz? (1986)
  • Methamorphosis (z Bernardem Kawką) (1989)
  • Dziennik mojej podróży (z Bemibek) (1993)
  • Żyj kolorowo (1993)
  • Kolęda na cały rok (1994)
  • Bright Ella's Memorial (1997)
  • Mówię ? tak, myślę ? nie (2001)
  • Ewa, Ewa (2004)
  • Kakadu (2007) ? złota płyta

Bibliografia:

  • D. Piątkowski, Encyklopedia muzyki popularnej JAZZ
  • R. Wolański, Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej