Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash Player.

Urszula Dudziak

  • W dzieciństwie uczyła się gry na fortepianie, jazzem zainteresowała się w szkole średniej, słuchając nagrań genialnej Elli Fitzgerald;
  • Profesjonalny debiut nastąpił w roku 1958, gdy została solistką zespołu Krzysztofa Komedy;
  • Od 1964 roku do końca lat 80. współpracowała z Michałem Urbaniakiem,w latach 1969-72 występowała na Jazz Jamboree;
  • Na początku lat 70. zafascynowała się możliwością wykorzystania przetworników głosu, co znalazło swój wyraz podczas realizacji znakomitego albumu w duecie z Adamem Makowiczem - Newborn Light (1972) dla firmy płytowej Columbia. W prestiżowym amerykańskim magazynie "Down Beat" album otrzymał maksymalną ocenę pięciu gwiazdek;
  • W roku 1973 wyjechała do Nowego Jorku, występowała z Michałem Urbaniakiem oraz solo (jako One Woman Show z użyciem aparatury elektronicznej) niemal w całej Ameryce i Kanadzie, m.in. podczas Newport Jazz Festival i w nowojorskiej Carnegie Hall; "Los Angeles Times" mianował ją Śpiewaczką Roku 1979;
  • W 1981 związała się z grupą Vocal Summit, uczestniczyła w wielu prestiżowych festiwalach jazzowych na wszystkich kontynentach; w repertuarze ma m.in. autobiograficzny program muzyczny "Future Talk" (przygotowany wraz z Jerzym Kosińskim), a także spektakl "The Nature Is Leaving Us", którego jest kompozytorką;
  • Nagrała ok. 50 płyt, na światowych estradach występowała z najwybitniejszymi artystami jazzu światowego (H.Hancock, D. Gillespie, C. Terry, A.Sheep, R.Carter, W.i B. Marsalis, G.Evans, L. Hampton, B.McFerrin, Sting, J. Clayton, J. Lee, L.Newton i in.);
  • Do Polski przyjechała w roku 1985 ? wystąpiła wtedy na Jazz Jamboree w duecie z fenomenalnym Bobbym McFerrinem, potem współpracowała z grupą Wakey Walk; dużo koncertuje i nagrywa, m.in. z czołową polską wokalistką Grażyną Auguścik;
  • Jej piosenka "Papaya" z roku 1976 stała się w 2007 hitem wszystkich list przebojów w Azji i Ameryce łacińskiej, gdzie dodano do niej charakterystyczny taniec Papaya Dance.

Wybrana dyskografia:

  • Newborn Light (1972)
  • Super Constellation (1973)
  • Atma (1974)
  • Urszula (1976)
  • Midnight Train (1977)
  • Urbaniak (1977)
  • Future Talk (1979)
  • Magic Lady (1980)
  • Ulla (1982)
  • Sorrow Is Not Forever ... But Love Is (1983)
  • Magic Lady koncert z Walk Away (1989)
  • Jazz Unlimited (1993)
  • Journey, Saturation z Walk Away (1994)
  • And Life Goes On (2002)
  • Painted Bird (2003)