Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash Player.

Artur Dutkiewicz - "Ambasador polskiego jazzu"

Artur Dutkiewicz

Polski pianista jazzowy, kompozytor i pedagog; ukończył Wydział Jazzu Akademii Muzycznej w Katowicach; wystąpił solo na 2.festiwalu młodych talentów NIEMEN NON STOP (2007) w spektaklu "Niemen" (z udziałem Kieleckiego Teatru Tańca i Kameralnego Chóru Pro Forma z Olsztyna).

- laureat konkursów: Pianistów Jazzowych w Kaliszu, Improwizacji Jazzowej w Katowicach, "Jazz nad Odrą?, ?Jazz Jantar?; finalista prestiżowego Thelonious Monk Competition w Waszyngtonie;  jako pierwszy polski muzyk jazzowy miał swój recital na MIDEM w Cannes w 1988r.; koncertował ze znakomitymi muzykami m.in.: z Tomaszem Szukalskim, z którym występował przez 20 lat tworząc Szukalski Dutkiewicz Duo oraz Kwartet Tomasza Szukalskiego a także ze: Zbigniewem Namysłowskim, Janem Ptaszynem Wróblewskim, Darkiem Oleszkiewiczem, Dudziak, Grażyną Auguścik, Deborah Brown, Lorą Szafran, Tadeuszem Nalepą, Michelle Hendrics, Carlosem Johnsonem, Jorgosem Skoliasem.

- występował na scenie nowatorskiego Teatru Instrumentalnego Ryszarda Gwalberta Miśka występując tam jako aktor i muzyk (tzw. muzitor), współtworząc muzykę do spektakli "Proces" Kafki i "Taniec Lokatora"; od 1987 roku prowadzi klasę fortepianu na Międzynarodowych Warsztatach Jazzowych w Puławach.

- prowadzi od wielu lat własny zespół ARTUR DUTKIEWICZ TRIO. Ostatnie albumy tria "Hendrix Piano" oraz "Prana" zostały entuzjastycznie przyjęte przez słuchaczy i krytyków; jako jeden z nielicznych pianistów jazzowych w Polsce i Europie występuje SOLO. Jego ostatni solowy album "Mazurki" to współczesne, autorskie kompozycje inspirowane polską muzyką ludową oraz muzyką Chopina, Szymanowskiego i Bartoka.

- jest jednym z najczęściej koncertujących za granicą polskich muzyków jazzowych; ?Ambasador Jazzu? /Jazz Forum Magazine 12/12/ W ostatnich kilku latach wystąpił w ponad 50 krajach na całym świecie od USA przez Europę po Chiny i Australię.

Ważniejsze koncerty:

CANADA TRIO TOUR 2016 / Vancouver, Kelowna, Edmonton, Calgary/
 AUSTRALIA / NEW ZEALAND SOLO TOUR 2016 / Sydney, Canberra, Melbourne, Perth, Wellington, Hamilton, Auckland, Tauranga, Waiheke Island/
 Utsav Int. Jazz Festival - New Delhi 2015
 AUSTRALIA TRIO TOUR 2015 /Adelaide/Brighton Concert Hall, Perth Int. Jazz Festival, Melbourne Int. Jazz Festival, Brisbane Int. Jazz Fest., Sydney/Foundry 616/
 Wellington Int. Jazz Festival, 2015
 Salihara Theatre ? Jakarta 2015
 Palacio Foz ? Lisbon 2015
 St. Katarine Church Concert Hall ? Vilnius 2015
 Festival de Jazz Europeau ? Brasilia 2015
 EuroJazz Festival -  Mexico City 2015
 ASIAN TOUR (China, Thailand, Vietnam) 2014
 Auditori Axa, Barcelona 2014
 Sudashiri Sobha Concert Hall ? Bangkok 2014
 Polish Jazz For Budapest Festival - Budapest 2013
 Quimera Festival - Mexico 2013
 Kontu Festival ? Helsinki 2013 
 Music Conservatory - Moscow 2013
 Jazz Bez Festiival - Lvov, Philharmonic Hall 2012
 A-Train Jazz Club - Berlin 2012
 BJ Ninegates Jazz Festival ? Beijing 2012
 ASIAN TOUR (China, Singapore, India) 2012
 Hue Festival - Vietnam 2012
 BALKAN TOUR (Slovenia, Bosnia, Macedonia, Albania) 2012
 Mersin Music Festival - Turkey 2012
 Dusseldorf Jazz Rally Festival 2011
 Salle de Moliere - Lyon 2011
 World Culture Festival, Olympic Stadium - Berlin 2011
 Notturni in Palestro Festival - Milan 2011
 Sonidos Urbanos Festival - Lima 2011
 Katzen Art Center - Washington 2010
 Glasgow Jazz Festival 2010
 Ethno Jazz Festival - Thessaloniki 2010
 Porgy & Bess - Vienna 2010
 The National Opera - Beijing 2010
 CHINA TOUR (Beijing, Guangzhou, Shenzhen, Hong Kong Concert Halls) 2010

- ważniejsze festiwale w karierze: Campnagel Theater ? Hamburg, Festival Kleiner Bunchen ? Berno, Arhus Festuge - Arhus , Jazz Jamboree ? Warszawa, Munster Jazz Festival, Northsea Jazz Festival ? Haga, Copenhagen Jazz Festival, Jazz Ost West ? Norymberga, MIDEM - Cannes, Music Oggi - Mediolan, Festival D'Europe Centrale - Paryż, Festival Opera De Paris Bastille, Międzynarodowy Festiwal Pianistów Jazzowych - Kalisz, Tel Awiw Jazz Festival, Europe XXL ? Viena,  Sziget Festival ? Budapest, Carthage Jazz Festival ? Kartagina, Polish Pianists Symposium - Universitat fur Music,Vienna, Corso Polonia Festival ? Roma, Jazz Plaza ? Havana, Polish Film Festival ? Los Angeles, Glasgow Jazz Festival, Duesseldorf Jazz Rally, World Culture Festival ? Berlin, Notturni in Palestro Festival ? Mediolan, BJ Ninegates Jazz Festival - Pekin, Quimera Festival - Meksyk, Polish Jazz for Budapest - Budapeszt, Melbourne Int. Jazz Festival, Perth Int. Jazz Festival, Wellington Int. Jazz Festival.

- w 2010 roku znalazł się wśród piątki najlepszych MUZYKów ROKU w ankiecie JAZZ TOP miesięcznika JAZZ FORUM (Tomasz Stańko, Leszek Możdżer, Michał Urbaniak, Jarosław Śmietana, Artur Dutkiewicz). Również w/g ankiety Jazz Top od wielu lat jest w czołówce najlepszych polskich pianistów jazzowych a jego trio wśród najlepszych zespołów jazzowych w Polsce.

- w 2011 roku Artur Dutkiewicz wystąpił na Stadionie Olimpijskim w Berlinie na World Culture Festival. Specjalnie na to wydarzenie zaaranżował i zagrał w gronie pianistów z całego świata utwór na 30 fortepianów. Improwizacje wykonał w duecie ze światowej sławy pianistą Cyprienem Katsarisem. Koncert, którego wysłuchało ok. 35 tys. osób, był wyrażeniem szacunku dla różnorodności kultur i przesłaniem pokoju dla świata.

- jako jeden z najbardziej emocjonujących, niepowtarzalnych zapisał się gorąco przyjęty koncert tria Artura Dutkiewicza w Nowych Wasiliszkach (Białoruś).

Dyskografia: 

1989 - "Błękitna Ścieżka"  (solo)

1998 - "Lady Walking"  (z zespołem)

2009 - "Niemen Improwizacje"  (z zespołem)

2010 - " Hendrix Piano "  (z zespołem)

2012 - "Mazurkas"  (solo)

2014 - "Prana"  (z zespołem)

2017 - "Traveller"  (z zespołem)